top of page

Η νομοθετική εξουσία

Συνήθης νομοθετική διαδικασία

 

Η διαδικασία συναπόφασης καθιερώθηκε με η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Ευρωπαϊκή Ένωση (1992), ενώ με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ (1999) διευρύνθηκε και έγινε πιο αποτελεσματική. Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009, μετονομάστηκε σε συνήθη νομοθετική διαδικασία και έγινε η βασική νομοθετική διαδικασία στο σύστημα λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

 

Η συνήθης νομοθετική διαδικασία θέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ίδιο επίπεδο με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ευρύ φάσμα τομέων (για παράδειγμα οικονομική διακυβέρνηση, μετανάστευση, ενέργεια, μεταφορές, περιβάλλον, προστασία των καταναλωτών, κ.λπ.). Η μεγάλη πλειονότητα των ευρωπαϊκών νόμων θεσπίζονται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

Οι μαθητές, χωρισμένοι σε 2 ομάδες, μια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια για το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταθέτουν την πρότασή τους για την προστασία των δέντρων έπειτα από το τηλεφώνημα της μικρής Ασπασίας. Η πρόταση περνάει από όλα τα στάδια της συνήθους διαδικάσιας για να γίνει αποδεκτή ή να απορριφθεί.

bottom of page