top of page

1. Διαβάστε το comics

Ο Βραχώδης Ναός των Αγίων Θεοδώρων

2. Μάθετε περισσότερα

Πώς θα φτάσετε στον Βραχώδη Ναό των Αγίων Θεοδώρων

 

κάντε κλικ στον χάρτη

Συντεταγμένες στον χάρτη 

40.933335, 25.859984

Oι τοιχογραφίες

 

Oι τοιχογραφίες του χρονολογούνται σε δύο φάσεις. Η πρώτη ανάγεται στον 11ο αι. και η δεύτερη στο τέλος του 12ου και αρχές του 13ου αι. Ζωγραφική διακόσμηση καλύπτει τα πλάγια τοιχώματα του διαδρόμου εισόδου και του ναΐσκου, όλη την επιφάνεια του κτιστού τέμπλου και τα τοιχώματα του ιερού βήματος. Είναι πολύ πιθανό ότι αρχικά στο σπήλαιο υπήρξαν μεμονωμένες ζωγραφικές παραστάσεις με χρονική ίσως απόσταση μεταξύ τους και στη συνέχεια έγινε ένα ενιαίο τοιχογραφικό σύνολο που κάλυψε και τις παλαιότερες τοιχογραφίες, όπου υπήρχαν.

Η θεματική κυριαρχία των απεικονίσεων της Θεοτόκου και στο αρχικό και στο νεώτερο στρώμα, ενισχύει την άποψη ότι το παρεκκλήσιο ήταν αφιερωμένο αρχικά στην Παναγιά. Oι τοιχογραφίες διακρίνονται για την εξαιρετική τεχνοτροπία τους, σπάνια δείγματα μνημειακής ζωγραφικής της περιόδου αυτής. 

O Αρχάγγελος. Στο νότιο τοίχωμα του διαδρόμου εισόδου διακρίνεται ολόσωμη αναπαράσταση του Αρχάγγελου με πολυτελή ενδυμασία, να κρατάει μία σφαίρα στο αριστερό χέρι. Η κατάσταση της ζωγραφικής δεν επιτρέπει ακριβή χρονολόγηση της παρά μόνο μία προσέγγιση σε πρώιμες τοιχογραφίες του 10ου αιώνα.

 • Η Κοίμηση της Θεοτόκου. Στη νότια πλευρά της σπηλιάς. Τα βασικά στοιχεία της τεχνοτροπίας στη ζωγραφική παρουσιάζονται στην αυστηρή μοναστική παράδοση που ολοκληρώνεται στο τέλος του 11ου αιώνα.  

O Ασπασμός. Δύο γυναικείες μορφές, της Παναγίας και της Ελισάβετ σαν δύο περίκλειστες φιγούρες τυλιγμένες μέσα σε σκουρόχρωμα μαφόρια σπεύδουν με μία σφοδρή κίνηση η μία προς την άλλη. 

Μήτηρ του Θεού – η Επίσκεψις. Η επωνυμία αυτή της Θεοτόκου είναι γνωστή από την ψηφιδωτή εικόνα του ναού του Αγίου Βασιλείου στην Τριγλια της Μικράς Ασίας κοντά στην Προύσα. Η Θεοτόκος είναι ένθρονη, κρατά με τα δύο χέρια μπροστά στο στήθος της τον Χριστό και πλαισιώνεται από τους δύο αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Oι κορυφαίοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος

Η Παναγιά Δεομένη

• O Αγιος Ιωάννης ο Θεολογος

• O Άγιος Προκόπιος

• O Ευαγγελισμός στην ωραία πύλη

• Η μεγάλη Δέηση. Το Tρίμορφο της Δέησης και οι δύο Αρχάγγελοι που το πλαισιώνουν γεμίζουν με την παρουσία τους τον χώρο της σπηλιάς και προκαλούν δέος στον προσκυνητή καθώς αντικρίζει στο βάθος την επιβλητική μορφή του Χριστού Φωτοδότη, με την περίφημη ρήση. «Εγώ ειμί το φως του κόσμου» (Ιωαν. 8,12)

        Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται στον δρόμο που ακολουθούσαν οι πεζοί ταξιδιώτες κατά τη βυζαντινή και τη οθωμανική περίοδο κατευθυνόμενοι από το Δέλτα του Έβρου προς την Γρατιανούπολη και τα Κουμουτζηνά (Κομοτηνή) και μερικά χιλιόμετρα μετά από τα γνωστά βυζαντινά φρούρια του Ποταμού και του Άβαντα. Το σπήλαιο αυτό είναι γνωστό στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ως ο βραχώδης Ναός των Αγίων Θεοδώρων.

Η ακριβής θέση του Ναού είναι στη περιοχή Ζωναίου όρους, στη κοιλάδα του ποταμού «Ειρήνης ρέμα» που βρίσκεται κοντά και στα Ανατολικά της Αλεξανδρούπολης και κινείται με κατεύθυνση B.Δ. – Ν.Α. για να εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος (στη περιοχή Μαϊστρου). Στη σχηματιζόμενη από τον ποταμό Ειρήνης κοιλάδα περνά και η σιδηροδρομική γραμμή, σχεδόν δίπλα από το ποτάμι και κάτω από το σπήλαιο και ένθεν και ένθεν βρίσκονται πολλά άλλα σπήλαια! Σε ένα από αυτά τα σπήλαια είναι και το παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 11ο και 13ο αιώνα. Το σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων είναι διαμορφωμένο σε ναΐδριο με την προσθήκη χτιστού τέμπλου και με την τοιχογράφηση των επιφανειών του βράχου, θυμίζοντας τις σπηλαιώδεις εκκλησίες της Καππαδοκίας.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Περισσότερες πληροφορίες - Πηγές

 

Η ευκαιρία σας να συμμετέχετε ακόμα περισσότερο. Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε τον τρόπο.

Θέλω να συμμετέχω!

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

4. Ετοιμάστε την κάρτα σας.

Ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε την κάρτα σας. Για να το κάνετε αυτό θα χρειαστείτε:

  • Μια φωτογραφία του μνημείου (μπορείτε να κατεβάσετε μια από τις παραπάνω)

  • Το κείμενο που θα γράψετε ( Να μην είναι πολύ μεγάλο γιατί δεν θα χωράει στην κάρτα)

  • Να  ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:

              http://bighugelabs.com/deck.php

 

  • Να ακολουθήσετε τις οδηγίες που υπάρχουν στις παρακάτω εικόνες.

(μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερες από μια κάρτες για το κάθε μνημείο)

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΡΤΑΣ

Η δημιουργία της κάρτας γίνεται σε 2 βήματα:

ΒΗΜΑ 1ο

 

  • Ανεβάζουμε την εικόνα

  • Γράφουμε το όνομα του μνημείου

  • Γράφουμε έναν υπότιτλο (&Το όνομά μας)

  • Γράφουμε το κείμενο της κάρτα

  • Επιλέγουμε το θέμα (style)

  • Πατάμε create

ΒΗΜΑ 2ο

 

  • Επεξεργαζόμαστε και πάλι την κάρτα μας αν χρειάζεται (edit)

  • "Κατεβάζουμε" την κάρτα έτσι ώστε να την τυπώσουμε

Όταν τυπώσετε την κάρτα σας μπορείτε να την φέρετε στο σχολείο για να την πλαστικοποιήσουμε.

Μπορείτε να συμπληρώσετε και τις 12 κάρτες;

Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να την δείτε στο πραγματικό μέγεθος

Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να την δείτε στο πραγματικό μέγεθος

3. Φωτογραφίες

Κάντε κλικ πάνω στις εικόνες, στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει κάντε δεξί κλι πάνω στην εικόνα και "αποθήκευση ως ..." για να τις "κατεβάσετε" για την κάρτα σας.

(μπορείτε να βρείτε περισσότερες φωτογραφίες στις ιστοσελίδες των παραπάνω πηγών)

bottom of page