Το θέατρο ως παιδαγωγικό εργαλείο
Όταν οι µαθητές κινητοποιηθούν από την “θεατρική” διδασκαλία ακολουθούν δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του διαβάσµατος, γραψίµατος και τις ικανότητες συζήτησης επίσης. Το θέατρο καθώς είναι µια δουλειά συλλογική και πειθαρχηµένη διδάσκει επίσης αυτές τις αξίες σε όσους καταπιαστούν µε αυτή την τέχνη.
Ειδικότερα, η χρήση των τεχνών στη εκπαίδευση θα έχει τα εξής οφέλη:
1. Καλλιέργεια ικανοτήτων έκφρασης σκέψεων και συναισθηµάτων µε πολλαπλά µέσα (ανάλυση, σύνθεση, κριτική, φαντασία, δηµιουργικότητα, εφευρετικότητα).
2. Ενεργοποίηση της φυσικής περιέργειας και διάθεσης συµµετοχής.
3. Εξοικείωση µε τα σύµβολα και τη σηµασία της χρήσης τους.
4. Το µάθηµα θα είναι κατανοητό ακόµα και σε µαθητές από διαφορετικά πολιτιστικά επίπεδα.
5. Θα διευκολύνει τη σύνδεση που χρειάζεται να γίνει µεταξύ διαφόρων διδακτικών θεµάτων, αλλά και τη σύνδεση του µαθήµατος µε τη ζωή.
6. Εξοικειώνει µε την οµαδική εργασία.
7. ∆υναµώνει την ικανότητα του να βρίσκεις και να χρησιµοποιείς πληροφορίες (έρευνα & εφαρµογή).
8. Ξεπερνά µαθησιακές δυσκολίες.
9. Ενισχύει την αυτοέκφραση, δίνει φωνή στο συναίσθηµα και πλουτίζει τον άνθρωπο σε εµπειρίες και αυτοπεποίθηση.
10. Βοηθά τους µαθητές να αντιληφθούν βιωµατικά ποιο είναι το νόηµα της γνώσης και να κατανοήσουν βαθιά αυτό που µαθαίνουν.
11. Ο συνδυασµός λεκτικής και µη λεκτικής επικοινωνίας, που έχει εφαρµογή ειδικά στο θέατρο, βοηθάει στη διατύπωση ολοκληρωµένων νοηµάτων
πηγή: ΙΝΠΑΙΘΕΘΕ - Το θέατρο ως παιδαγωγικό εργαλείο
Παράσταση
Το έργο παρουσιάστηκε και μαγνητοσκοπήθηκε στην τελετή λήξης του σχολικού έτους , και του προγράμματος, την Δευτέρα 15-60/2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.
Οι αφίσες της παράστασης
Θεατρικό έργο
Σενάριο
Κατά την διάρκεια ανάπτυξης του προγράμματος οι μαθητές, με την βοήθεια της εκπ/κού Θεατρικής Αγωγής κας Ευαγγελίας Σπιταδάκη, έγραψαν το σενάριο για ένα θεατρικό μονόπρακτο και προετοίμασαν την παράσταση με τον τίτλο: " Η Ιστορία της Ε' τάξης ... αλλιώς"