top of page

 

Κάστρο

Πυθίου

Το κάστρο του Πυθίου ή Εμπύθιον, σύμφωνα με τον ιστορικό Νικηφόρο Γρηγορά, ιδρύθηκε από τον Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνό (1341-1355) με σκοπό να αποτελέσει το προσωπικό του καταφύγιο στις επιχειρήσεις που διεξήγαγε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε ανάμεσα σ΄αυτόν και τον νόμιμο διάδοχο. Η ίδρυση του τοποθετείται στα 1330-1340

Τα Βυζαντινά Μνήμεια

Οι τοποθεσίες των μνημείων με φωτογραφίες στον παρακάτω χάρτη

Τα Μνήμεια

Σύντομα Ιστορικά Στοιχεία

Κάντε κλικ στην εικόνα κάθε μνημείου για περισσότερα

 

Κάστρο

Διδ/χου

Tο κάστρο διατηρείται στο μεγαλύτερο μήκος του, τα βυζαντινά τείχη του, έχουν μήκος 1 χ.λ.μ και το ύψος τους φτάνει τα 12 μέτρα, με τους πύργους του 24 στο σύνολο, κάποιοι από τους οποίους φέρουν μονογράμματα βυζαντινών προσωπικοτήτων ή διακοσμητικά και συμβολικά μοτίβα. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν διασκορπισμένες λαξευμένες σπηλιές οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως τμήματα κατοικιών. Κατά τον ιστορικό Προκόπιο, η ανακατασκευή των τειχών του  έγινε επί Ιουστινιανού και η μετέπειτα ενίσχυσή τους, επί  Κωνσταντίνου Ε’ το 751. Ο Κωνσταντίνος Ταρχανειώτης, ενίσχυσε εκ' νέου τα τείχη το 1303.

 

Κάστρο

Γκίμπραινας

Το Κάστρο της Γκίμπραινας, ένα βυζαντινό ορεινό κάστρο, θεωρείται το πιο αξιόλογο στην περιοχή. Το κάστρο αυτό αποτελούσε μέρος μιας μακράς σειράς οχυρωματικών έργων που κατασκεύασε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός σε στρατηγικές τοποθεσίες για να εμποδίζουν την κάθοδο επιδρομέων προς τον Nότο και να προσφέρουν καταφύγιο στους κατοίκους της περιοχής. Πιθανότατα πρόκειται για το φρούριο της Ισγίπερας που αναφέρει ο βυζαντινός χρονογράφος και ιστορικός Προκόπιος στο βιβλίο του «Περί Κτισμάτων».

Πηγή: meet Greece

 

Παναγία

Κοσμοσώτειρα

Η Μονή περιλαμβάνει φρουριακό περίβολο (τείχη, πύργους, πύλη) και καθολικό στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου δικιόνιου ναού με πεντάτρουλη στέγαση. Ο εικονογραφικός διάκοσμος αποτελεί δείγμα της υψηλής τέχνης του 12ου αιώνα της Σχολής της Κωνσταντινούπολης. Στη ΝΑ γωνία του ναού υπάρχει εντοιχισμένο κεραμεικό κόσμημα με θέμα τον αετό. Η μονή ιδρύθηκε το 1152 από το σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό, τριτότοκο γιο του Αλέξιου του Α'. Ο Ισαάκιος συνέθεσε το τυπικό της μονής, στην οποία και τάφηκε.

 

Βυζαντινό

Υδραγωγέιο

Το βυζαντινό υδραγωγείο,πάνω στον αρχαίο ποταμό Σαμία,  µετέφερε νερό από µακρινή πηγή στον οικισµό της Μονής. Αποτελείται από δυο εντυπωσιακές καµάρες που δρασκελίζουν τον ποταμό και έχουν ύψος 5 µέτρα, άνοιγμα 7 µέτρα και πλάτος 1,30 µέτρα. Το μεγαλόπνοο για την εποχή του έργο, χτίστηκε πριν από 800 χρόνια από πυρόλιθο µε πλίνθους στους οριζόντιους αρµούς, µε προσωπική επίβλεψη και φροντίδα του Ισαάκιου Κοµνηνού.

Πηγή: meet Greece

 

Κάστρο

Πόταμου

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, τα απομεινάρια του κάστρου προέρχονται από οικοδόμημα που έγινε από τους Γατελούζους, τους Γενουάτες κυρίαρχους της περιοχής κατά το 13ο αιώνα. Η κατασκευή του κάστρου μάλλον έγινε για να προστατευθεί η παραθαλάσσια περιοχή -και ειδικά η Τραϊανούπολη- από τις επιδρομές των Βουλγάρων και λοιπών βαρβάρων από το Βορρά. Επιπλέον, το σημείο που είναι χτισμένο ελέγχει μια από τις διαβάσεις από την πεδιάδα της Κομοτηνής προς τα ανατολικά.

 

Πύργος της

Μεσημβρίας

Πρόκειται για πύργο πάνω στη θάλασσα στην τοποθεσία "Γάτος" -από το σχηματισμό των βράχων.

Πρόκειται προφανώς για απλή βίγλα και φρυκτωρία. Δεν είναι γνωστές περισσότερες πληροφορίες αλλά μάλλον πρέπει να είναι κατάλοιπο της Γενοβέζικης περιόδου.

 

Κάστρο

Άβαντα

Δυσδιάκριτο κάστρο έξω από το χωριό Άβαντας, περίπου 10 χιλιόμετρα βορείως της Αλεξανδρούπολης.

Από μακριά, περισσότερο εντυπωσιακός είναι ο απότομος βράχος όπου βρίσκεται το κάστρο παρά το ίδιο το κάστρο που δεν είναι εύκολα ορατό.

Ναός των

Αγίων Θεοδώρων

Ο Βραχώδης Ναός των Αγίων Θεοδώρων είναι χτισμένος μέσα σε σπήλαιο και διαθέτει πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο. Διαθέτει χτιστό τέμπλο και θυμίζει τις σπηλαιώδεις εκκλησίες της Καππαδοκίας. Η τοιχογραφία του βραχώδη ναού των Αγίων Θεοδώρωνδιακρίνεται σε δύο φάσεις: η πρώτη είναι του 11ου αιώνα και η δεύτερη του 13ου. Οι τοιχογραφίες καλύπτουν τα πλάγια τοιχώματα του ναΐσκου, το τέμπλο και το ιερό βήμα.

Πηγή: terrabook

 

Πύργος του

Φονιά

Στη βόρεια παραλία της Σαμοθράκης, στο ανατολικό άκρο, βρίσκεται ο ποταμός Φονιάς, στις ανατολικές εκβολές του οποίου στέκει ο ομώνυμος μεσαιωνικός πύργος. Αντίθετα με την οχύρωση των Gattilusi στην Παλιάπολη, ο πύργος του "Φονιά", ο οποίος προφανώς ανήκει στο ίδιο αμυντικό πρόγραμμα και πρέπει να κτίστηκε μετά το 1431, δεν εντάσσεται σε μία ευρύτερη οχύρωση. Έχει τετράγωνη κάτοψη και σωζόμενο ύψος περίπου 12 μ. Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από ημιλαξευμένες ποταμίσιες πέτρες και ασβεστοκονίαμα με οριζόντια τοποθετημένα κεραμίδια στους αρμούς.

 

Πύργοι 

Παλαιόπολης

Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης, (τον πιο σημαντικό της Σαμοθράκης και από τους πιο σημαντικούς στην Ελλάδα) 4χλμ από τη Χώρα, σε ύψωμα με όμορφη θέα, στέκουν οι τρεις πύργοι των Γατελούζων, που θυμίζουν την εποχή που ο γνωστός γενοβέζικος οίκος έχτιζε κάστρα και πύργους στο νησί, για να διασφαλίσει την κυριαρχία του.

 

Κάστρο των

Γατελούζων

Η πρώτη, μεσαιωνική οχύρωση στη Χώρα, χρονολογείται πιθανότατα στα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ. Οι Γατελούζοι συμπλήρωσαν και επέκτειναν αυτή την οχύρωση, όπως μαρτυρούν δύο εντοιχισμένες επιγραφές. Στην πρώτη επιγραφή μνημονεύεται ο Γενουάτης ηγεμόνας Παλαμίδης, ενώ στη δεύτερη, πλάι στο μονοκέφαλο αετό, το οικόσημο των Γατελούζων κάτω από αυτό των Παλαιολόγων, το δικέφαλο αετό και το μονόγραμμα των Παλαιόλογων, αναφέρεται ότι ο «Παλαμήδης Γατελιούζος, κύριος της Αίνου και της Σαμοθράκης, μέγας αριστεύς, φιλόπολις,…..ανήγειρεν εκ βάθρων και αυτόν τον πύργο».

 Κατά την διάρκεια του προγράμματος θα εξεταστούν 12 Βυζαντινά Μνημεία του Νομού χωρισμένα σε 4 κατηγορίες.

 

Κατηγορία 1η

Θρησκευτικά Βυζαντινά Μνημεία

Αυτά είναι

- Ο Ναός της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας

- Ο Βραχώδης Ναός των Αγίων Θεοδώρων

- Το Βυζαντινό Υδραγωγείο των Φερών

 

Κατηγορία 2η

Βυζαντινά Κάστρα και Πύργοι

Αυτά είναι

- Το Κάστρο του Πυθίου

- Το Κάστρο του Διδυμοτείχου

- Το Κάστρο της Γκίμπραινας

 

Κατηγορία 3η

Βυζαντινά Μνημεία που αναστηλώθηκαν κατά την Γενοβέζικη περίοδο 

Αυτά είναι

- Το Κάστρο του Άβαντα

- Το Κάστρο του Πόταμου

- Ο Πύργος της Μεσημβρίας

 

Κατηγορία 4η

Βυζαντινά Μνημεία της Σαμοθράκης

- Ο Πύργος του Φονιά 

- Οι Πύργοι της Παλαιόπολης

- Ο Πύργος των Γατελούζων

Παρουσίαση

Βυζαντινά Κάστρα και Πύργοι

Θρησκευτικά Βυζαντινά Μνημεία

Βυζαντινά Μνημεία που αναστηλώθηκαν κατά την Γενοβέζικη περίοδο 

Βυζαντινά Μνημεία της Σαμοθράκης

bottom of page