top of page

  Εργασίες  Ιστορίας 

   

Εισαγωγή

    Η δεύτερη ενότητα της Ιστορίας της Ε' τάξης  περιλαμβάνει την παρακμή και τέλος την διάλυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την γέννηση με τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της Βυζαντινής. Η μεταφορά της πρωτεύουσας από την Ρώμη στο Βυζάντιο το οποίο και δίνει το όνομα στην αυτοκρατορία και μετονομάζεται σε Κωνσταντινούπολη από την ηγετική μορφή του Αυτοκράτορα Κων/νου , η εξάπλωση της Χριστιανικής Θρησκείας σε βάρος του Δωδεκάθεου και το διάταγμα των Μεδιολάνων κυριαρχούν σαν θέματα στην ενότητα.



Δραστηριότητα:   

    Οι μαθητές δημιουργούν collages από εικόνες που βρήκαν στο διαδίκτυο με την βοήθεια της αναζήτησης του bing χρησιμοποιώντας το AutoCollage και στη συνέχεια γράφουν μια περίληψη της ενότητας..



Διάρκεια δραστηριότητας: 2 διδακτικές ώρες. 1 ώρα για την αναζήτηση των εικόνων και 1 ώρα για την συγγραφή της περίληψης.



Στόχοι:

  • Να εξασκηθούν στη σύμπτυξη μεγάλων κειμένων βρίσκοντας τα βασικά τους στοιχεία.
  • Να κάνουν ανακεφαλαίωση της ενότητας εμπεδώνοντας καλύτερα την ιστορική αυτή περίοδο.
  • Να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας.
  • Να μάθουν να χρησιμοποιούν την μηχανή αναζήτησης Bing
  • Να μάθουν να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα AutoCollage
  • Να μάθουν εναλλακτικούς τρόπους παρουσιάσεων.  



Ανάπτυξη:

Βήμα 1ο: Παρουσίαση της μηχανής αναζήτησης Bing

Βήμα 2ο: Αναζήτηση εικόνων σχετικών με την περίοδο που διδαχθήκαμε στο internet.

Βήμα 3ο:  Κατασκευή collage με τις παραπάνω εικόνες με την χρήση του προγράμματος AutoCollage 

Βήμα 4ο: Ομαδοσυνεργατική συγγραφή της περίληψης

Βήμα 5ο: Ανέβασμα όλων των παραπάνω ( εικόνων και περιλήψεων) στην ιστοσελίδα της τάξης.

Βήμα 6ο: Ανατροφοδότηση , κάθε ομάδα παρουσιάζει την εικόνα της και την περίληψή της.

   Τον 3ο αιώνα μΧ την αυτοκρατορία  κλονίζουν εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα. Ο Διοκλητιανός εφαρμόζει την τετραρχία για τη σωτηρία της. Το διάταγμα της ανεξιθρησκίας δίνει λύση στις θρησκευτικές διαμάχες.   Ο Κωνσταντίνος παίρνει την μεγάλη απόφαση να μεταφέρει την πρωτεύουσα από τη Ρώμη στο Βυζάντιο. Η θέση της νέας πρωτεύουσας έχει πολλά φυσικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα.        

    Η νέα πρωτεύουσα κτίζεται σε 6 χρόνια. Οχυρώνεται από στεριά και θάλασσα και στολίζεται με έργα τέχνης. Ο Κωνσταντίνος φιλοδοξεί να γίνει ισάξια και καλύτερη από τη Ρώμη.        

  Ο Θεοδόσιος χωρίζει ξανά την αυτοκρατορία σε ανατολική και δυτική. Η ανατολική οργανώνεται και προοδεύει. Οι Γότθοι κατακτούν την δυτική. Οι Βάνδαλοι περνούν στην Αφρική και κυριεύουν την Καρχηδόνα.    

   

 

   Το παλάτι είναι τόπος διαμονής του αυτοκράτορα, αλλά και τι κέντρο διοίκησης της αυτοκρατορίας. Ο ιππόδρομος είναι ο χώρος έκφρασης και ψυχαγωγίας του λαού. Τα σωματεία των Δήμων οργανώνουν τους αγώνες που γίνονται εκεί.  Οι αγορές και τι λιμάνι αποτελούσαν τα κέντρα ζωής των πολιτών και της πόλης.                    

   Τα σχολειά στο Βυζάντιο ήταν εκκλησιαστικά και ιδιωτικά. Σ΄αυτά πήγαιναν μόνο αγόρια. Τα κορίτσια έμεναν στο σπίτι να κάνουν τις δουλείες.



Νικόλας- Παναγιώτα- Μάριος- Χασιμπέ

    ΟΜΑΔΑ 1η 

   Η περίοδος ακμής της αυτοκρατορίας κράτησε 2 αιώνες. Στις αρχές του 3 μ.Χ. αι. η αυτοκρατορία άρχισε να κλονίζεται. Ο αυτοκράτορας Δοκλητιανός αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το σύστημα της Τετραρχίας. Το 313 μ.Χ. υπογράφεται το διάταγμα της ανεξιθρησκείας. Έπειτα ο μονοκράτορας Κωνσταντίνος μεταφέρει την πρωτεύουσα από τη Ρώμη στο Βυζάντιο. Η ονομασία της νέας πρωτεύουσας είναι Κωνσταντινούπολη και χτίζεται μέσα σε 6 χρόνια. Ο Χριστιανισμός διαδίδεται σε όλη την αυτοκρατορία. Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός προσπαθεί να επαναφέρει την παλιά θρησκεία. Λίγο αργότερα ο Θεοδόσιος ο Α' επιβάλλει τον Χριστιανισμό σαν επίσημη θρησκεία και χωρίζει την αυτοκρατορία στους 2 γιους του. Το ανατολικό τμήμα οργανώνεται και προοδεύει. Στο δυτικό τμήμα οι Γότθοι το κατακτούν και οι Βάνδαλοι κατακτούν την Καρχηδόνα. Έτσι το 476 μ.Χ.διαλύεται οριστικά.

   

 

   Ο Κωνσταντίνος φτιάχνει το παλάτι που συνοδεύεται και από άλλα χτίσματα. Ο ιππόδρομος είναι χώρος έκφρασης και ψυχαγωγίας του λαού. Τα σωματεία των Δήμων οργανώνουν τους αγώνες. Οι αγορές και το λιμάνι αποτελούν τα κέντρα ζωής των πολιτών. Τα καταστήματα και οι πλατείες είναι κέντρα συνάντησης. Οι Βυζαντινοί διασκεδάζουν συχνά σε οικογενειακές γιορτές. Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο δεν είναι υποχρεωτική. Οι γονείς πληρώνου δίδακτρα σε είδος ή σε χρήματα. Τα κορίτσια μένουν στο σπίτι. Τα αγόρια που δεν πηγαίνουν σχολείο, από μικρή ηλικία, πηγαίνουν να μάθουν τέχνες σε έμπειρους τεχνίτες.



Γωγώ, Ζήσης, Χριστίνα, Άγγελος

    ΟΜΑΔΑ 2η 

    Οι Γότθοι και οι Πέρσες απειλούν τα σύνορα όμως ο Διοκλητιανός τους σταματά.

       Ο Κωνσταντίνος γίνεται μονοκράτορας και ήδη δέχεται εχθρικές επιδρομές και παίρνει μέτρα.

   Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται με έργα τέχνης.

      Ο Ιουλιανός γίνεται αυτοκράτορας αλλά μόνο για 2 χρόνια , μετά ο Θεοδόσιος επιβάλλει τον Χριστιανισμό.

     Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολικό και Δυτικό τμήμα.

         Τα μεγάλα κτήρια: Παλάτι, Ιππόδρομος, Δήμοι.

   Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο δεν είναι υποχρεωτική, τα παιδιά που πλήρωναν πήγαιναν σχολείο και τα αγόρια που δεν πήγαιναν μάθαιναν τέχνες κοντά σε τεχνίτες

    ΟΜΑΔΑ 3η 

 Η περίοδος ακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κρατάει 2 αιώνες. Στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. άρχιζαν να κλονίζουν εσωτερικά και εξωτερικά την αυτοκρατορία γειτονικοί λαοί. Για να αντιμετωπίσει όλα αυτά ο Δοκλητιανός μοίρασε το κράτος σε τέσσερις περιφέρειες που ήταν το σύστημα της τετραρχίας. Δυο από τους συνάρχοντες υπέγραψαν το Διάταγμα της Ανεξιθρησκείας το 313 μ.Χ. Μετά από λίγα χρόνια μονοκράτορας έγινε ο Κων/νος. Ο αυτοκράτορας Κων/νος αποφασίζει να μεταφέρει την πρωτεύουσα από τη Ρώμη στο Βυζάντιο. Το επίσημο όνομα της νέας πρωτεύουσας ήταν Νέα Ρώμη.  Όλοι όμως την έλεγαν Κωνσταντινούπολη και αργότερα Πόλη. Από ότα τα μέρη της Αυτοκρατορίας διαλεγμένοι εργάτες και τεχνίτες δούλευαν επι 6 χρόνια για να οχυρώσουν τη νέα πρωτεύουσα. Η θεμελίωσή της έγινε από το αυτοκράτορα το 324 μ.Χ και τα εγκαίνια τον Μάιο του 330 μ.Χ. 

   

 

  Το διάταγμα της Ανεξιθρησκείας και η στήριξή του από τον αυτοκράτορα βοήθησαν στην καθολική εξάπλωση του Χριστιανισμού. Μετά από τον Κων/νο ήρθε ένας άλλος αυτοκράτορας ο Ιουλιανός που προσπάθησε να επαναφέρει την παλιά θρησκεία. Όμως μετά το θάνατό του Ιουλιανού ήρθε ο Θεοδόσιος. Μετακινούμενοι λαοί όπως οι Ούννοι, Γότθοι και Βάνδαλοι παραβιάζουν τα βόρεια σύνορα και απειλούν την αυτοκρατορία. Ο Θεοδόσιος λίγο πριν τον θάνατό του μοιράζει την αυτοκρατορία στους δυο γιούσ πιστεύοντας ότι θα  κυβερνηθεί καλύτερα. Ο Αρκάδιος πήρε το Ανατολικό και το Δυτικό ο Ονώριος. Το συμαντικότερο από τα έργα του Κνω/νου στη νέα πρωτεύουσα ήταν το Ιερό Παλάτι. Προέκταση των χώρων του και φυσική συνέχεια ήταν ο Ιππόδρομος. Στη διάρκεια των ιπποδρομιών οι θεατές επευφημούσαν τον αυτοκράτορα και συχνά εξέφραζαν τα παράπονά τους. Η οργάνωση των ιπποδρομιών είχε ανατεθεί στους Δήμους. Η Κωνσταντινούπολη ήταν χτισμένη στις πλαγιές επτά λόφων γι αυτό πολλοί την λέγαν Επτάλοφη. Χώρος συνάντησης και επικοινωνίας των Βυζαντινών ήταν οι πλατείες και οι αγορές της Πόλης. Εκτός από τις σταθερές αγορές υπήρχαν και οι υπαίθριες. Σ' αυτές σύχναζαν και πλανόδιοι διασκεδαστές. Την επίβλεψη της αγοράς την είχε ο έπαρχος της Πόλης. Η εκαπίδευση στο Βυζάντιο δεν ήταν υποχρεωτική. Υπήρχαν μόνο εκκλησιαστικά και ιδιωτικά σχολεία που λειτουργούσαν σε σπίτια ή σε ναούς και σε μοναστήρια. Τα παιδιά πήγαιναν σχολείο σε ηλικία έξι ως οχτώ χρονών. Το βασικό σχολείο είχε 4 τάξεις.

Πασχαλία - Θάνος -  Δήμητρα - Θωμάς

    ΟΜΑΔΑ 4η 

  Ο Διοκλητιανός εφάρμοσε το σύστημα της τετραρχίας. Αφού παραιτήθηκε όμως μετα τις διαμάχες ανάμεσα στους 4 συνάρχοντες νικητής βγήκε ο Κωνσταντίνος ο οποίος έγινε μονοκράτορας. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα από τη Ρώμη στο Βυζάντιο το 330 μ.Χ. και την ονόμασε Νέα Ρώμη. Όλοι όμως την έλεγαν Κωνσταντινούπολη. Εργάτες και τεχνίτες εργάστηκαν 6 χρόνια για να οχυρώσουν την Κων/πολη. Η οχύρωσή της έγινε το  324 μ.Χ. και τα εγκαίνιά της το 330 μ.Χ. Έγιναν και πολλά άλλα πράγματα που διακοσμησαν τη νέα πρωτεύουσα.Ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε και ο Ιουλιανός γίνεται αυτοκράτορας 361 μ.Χ. κυβέρνησε μόνο για 2 χρόνια και προσπάθησε να επαναφέρει την παλιά θρησκεία όμως δεν μπόρεσε. Μετά κυβέρνησε ο Θεοδόσιος κήρυξε που τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία και οι χριστιανοί 

   

 

   τον ονόμασαν Μέγα ενώ τον Ιουλιανό "Αποστάτη ή παραβάτη". Ο Θεοδόσιος μοίρασε την αυτοκρατορία στους 2 γιους του. Ο Αρκάδιος πήρε το Ανατολικό τμήμα και ο Ονώριος το Δυτικό.Το Ανατολικό τμήμα επεκτάθηκε και το Δυτικό κατέρρευσε. Το σημαντικότερο έργο του Κωνσταντίνου ήταν το ιερό παλάτι. Φυσική συνέχεια ήταν ο ιππόδρομος. Εκεί γίνονταν αγώνες και εκδηλώσεις. Οι οργανώσεις των ιπποδρομιών είχαν ανατεθεί στους Δήμους΄οι οποίοι είχαν διάφορα χρώματα στις στολές τους. Χώρος συνάντησης των Βυζαντινών ήταν οι αγορές και οι πλατείες. Εκτός από τις σταθερές αγορές υπήρχαν καοι υπαίθριες οι οποίες ήταν μετακινούμενες, Την ευθύνη της αγοράς την είχε ο έπαρχος της Πόλης. Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο δεν ήταν υποχρεωτική, τα κορίτσια και ένας μεγάλος αριθμός αγοριών δεν πήγαιναν σχολείο. Μερικά αγόρια που δεν πήγαινα σχολείο μάθαιναν από μικρή ηλικία τέχνες κοντά σε ειδικευμένους τεχνίτες.



Κων/να - Αργύρης - Δημήτρης - Γεράσιμος

    ΟΜΑΔΑ 5η 

Creative class

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page
bottom of page