top of page

      Σε αυτό το video όπου χρειάστηκαν συνολικά 114 φωτογραφίες, σχεδόν οι μισές σε σχέση με το προηγούμενο, βλέπετε το αποτέλεσμα της δραστηριότητας 

Εισαγωγή:

   Οι δραστηριότητες για την Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών (ΕΜΓ) ξεκίνησαν από την Δευτέρα 24/9/2012 έτσι ώστε να υπάρξει πληθώρα δραστηριοτήτων καθώς, ο προγραμματισμός ήταν να διαρκέσουν μια εβδομάδα μετατρέποντας την ΕΜΓ σε Εβδομάδα Πολυγλωσσίας. 



Δραστηριότητα 1η:

   Οι μαθητές χρωματίζουν το λογότυπο της ΕΜΓ και με φωτογραφίες που τραβιούνται κατά την την διάρκεια του χρωματισμού δημιουργείται μια stop animation ταινία. 



Διάρκεια προετοιμασίας - ανάπτυξης: 4 ώρες. 1 ώρα για την προετοιμασία του λογότυπου, 1 ώρα για την ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα και την ΕΜΓ, 1 ώρα για το χρωματισμό και την ανάπτυξη συζήτησης σχετικής με το λογότυπο και 1 ώρα περίπου για να κάνουμε την ταινία με το photostory.



Απαραίτητα υλικά και προγράμματα: Έγχρωμος εκτυπωτής, φωτογραφική μηχανή , τρίποδας, ζωγραφική των windows, Photostory, πρόγραμμα δημιουργίας poster.

Στόχοι

Οι μαθητές να:

  • Ενημερωθούν και προβληματιστούν σχετικά με την ποικιλία των γλωσσών που υπάρχουν στη περιοχή τους, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.
  • Να κατανοήσουν την αξία της μάθησης ξένων γλωσσών.
  • Να συνδέσουν την γλώσσα με την κουλτούρα αυτών που την μιλάνε.
  • Να έρθουν σε σε μια πρώτη επαφή με την τεχνική της δημιουργίας μιας ταινίας με την τεχνική stop animation.
  • Να έχουν μια πρώτη γνωριμία με το πρόγραμμα photostory της microsoft.

 

Ανάπτυξη:

Βήμα 1ο: Κατεβάζουμε από τον σχετικό ιστότοπο το λογότυπο της ΕΜΓ και το εισάγουμε στη ζωγραφική των windows όπου και αποχρωματίζουμε με το ειδικό εργαλείο.





















Βήμα 2: Το εκτυπώνουμε έγχρωμο σε κανονικό μέγεθος και σε μέγεθος αφίσας (4x4 φύλλα Α4) είτε με την βοήθεια του εκτυπωτή( αν έχει αυτή τη δυνατότητα) είτε με την βοήθεια σχετικού προγράμματος όπως το posteriza που είναι freeware.

Βήμα 3ο: Αφού έχουμε στήσει την φωτογραφική μηχανή σε έναν τρίποδα , αρχίζουμε να κολλάμε ένα ένα τα φύλλα Α4 και να βγάζουμε κάθε φορά μια φωτογραφία μέχρι να κολλήσουμε όλα τα φύλλα.

Βήμα 4ο: Αφήνουμε τους μαθητές να χρωματίσουν την αφίσα ενώ την ίδια ώρα τραβάμε φωτογραφίες με συχνότητα 1 φωτογραφία κάθε 5 δευτερόλεπτα περίπου.

Βήμα 5ο: Όταν τελειώσουν οι μαθητές με το χρωμάτισμα, βάζουμε την αφίσα στον χώρο που έχουμε αποφασίσει και για την ανατροφοδότηση συζητάμε σχετικά.

Βήμα 6ο: Παρουσιάζουμε το photostory στους μαθητές και την διαδικασία που χρειάζεται για να γίνουν  οι φωτογραφίες  ταινία.

Βήμα 7ο: Ανεβάζουμε την ταινία σε κάποιο site που δίνει αυτή την δυνατότητα ( το youtube στην συγκεκριμένη περίπτωση) έτσι ώστε να πάρουμε τον κώδικα ενσωμάτωσης για την ιστοσελίδα του τμήματος.  

Δείτε στο παρακάτω video το αποτέλεσμα της δραστηριότητας. Για το video χρειάστηκαν 255 φωτογραφίες. 

Δραστηριότητα 2η: 

   Οι μαθητές κόβουν και κολλούν στον τοίχο αυτοκόλλητα χαρτάκια που γράφουν "μιλήστε μου" σε διάφορες γλώσσες. Ταυτόχρονα βγαίνουν φωτογραφίες με σκοπό να γίνει μια ακόμα stop animation ταινία με ήχο αυτή τη φορά.



Διάρκεια προετοιμασίας - ανάπτυξης: 3 ώρες. Μια ώρα για την προετοιμασία  των αυτοκόλλητων  1 ώρα για να τα κοπούν, να κολληθούν και την σχετική συζήτηση και μια ώρα περίπου για να γίνει η stop animation ταινία με το photostory.



Απαραίτητα υλικά και προγράμματα: Έγχρωμος εκτυπωτής, φωτογραφική μηχανή , τρίποδας, MS Word, Bing translator, PhotoStory.



Στόχοι:

Οι μαθητές:

  • Να έρθουν σε επαφή με διάφορες ξένες γλώσσες
  • Να συνειδητοποιήσουν ότι σε όλες τις γλώσσες ( και πολιτισμούς ) υπάρχουν κοινά στοιχεία.
  • Να ανταλλάξουν απόψεις και εντυπώσεις σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους γραφής των γλωσσών (αλφάβητα, γράμματα κλπ.)  
  • Να δουν για μια ακόμη φορά το πρόγραμμα photostory σε μια ακόμα λειτουργία (προσθήκη ήχου) έτσι ώστε να παρακινηθούν να κάνουν δικιά τους ταινία.

Ανάπτυξη:

Βήμα 1ο: Κατεβάζουμε από τον σχετικό ιστότοπο τα αυτοκόλλητα με το μήνυμα "μιλήστε μου" στις διάφορες γλώσσες και το αρχείο ήχου με τον χαιρετισμό σε διάφορες γλώσσες.

Βήμα 2ο: Τα εισάγουμε σε ένα έγγραφο του word έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα τυπώσουμε σε διάφορα μεγέθη καθώς όταν τα κατεβάζουμε είναι όλα ίδια. Διαλέγουμε, αν θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε κάποιες γλώσσες, να κάνουμε κάποια από τα αυτοκόλλητα μεγαλύτερα.

Βήμα 3ο: Προβάλουμε στην τάξη το video με τους χαιρετισμούς από τον σχετικό ιστότοπο (αυτό που βρίσκεται στην προηγούμενη σελίδα)

Βήμα 4ο: Τυπώνουμε τα φύλλα του word σε αυτοκόλλητο χαρτί. 

Βήμα 5ο: Μοιράζουμε τα τυπωμένα φύλλα του word στους μαθητές και τους ρωτάμε αν ξέρουν τι λένε και σε ποια γλώσσα φαντάζονται ότι είναι γραμμένα. Ζητάμε από τους μαθητές να προσπαθήσουν να τα διαβάσουν και στη συνέχεια με τη βοήθεια του  Bing.com translator το μεταφράζουμε από τα ελληνικά σε διάφορες γλώσσες και το ακούμε με την βοήθεια της σχετικής προσφερόμενης λειτουργίας.

Βήμα 6ο: Οι μαθητές κόβουν τα αυτοκόλλητα και τα κολλάνε στην προαποφασισμένη θέση (στον τοίχο δεξιά και αριστερά από τον πίνακα που έχουμε αφιερώσει για την ΕΜΓ στην περίπτωσή μας)

Βήμα 7ο: Ανοίγουμε το photostory και κάνουμε παρουσίαση πώς λειτουργεί. Δείχνουμε τις σχετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε το αποτέλεσμα της ροής των φωτογραφιών να είναι ικανοποιητικό και πώς μπορεί να προστεθεί ήχος. 

Teache​r​s4Eu​rope​

Creative class

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page
bottom of page